blog-post-img-1229

2D versus 3D în animație

Atunci când ne confruntăm cu alegerea între 2D și 3D, un prim impuls ar fi să alegem 3D-ul pentru că pare mai avansat, singurul impediment fiind prețul. Gândire simplistă și greșită. Dacă toată lumea ar folosi același tip de animație în contentul video atunci rezultatele ar fi uniforme și plictisitoare.

Nu există un stil general ideal de animație. Ambele tipuri de animație au creat content cunoscut de mii de consumatori. Alegerea este dată de cel mai potrivit stil pentru produsul tău.

De câțiva ani buni animația 2D a devenit un instrument vital în video marketing. Deși este o metodă tradițională de animație, își demonstrează eficiența în video-urile de prezentare sau de explicare („explainer video”). Asta pentru că poate concentra multă informație într-o formă scurtă și ușor de înțeles, filmulețul devenind mult mai captivant și interesant de urmărit. Un „explainer video” aduce un dublu avantaj: oferi o informație – explici modul în care funcționează și îți promovezi indirect produsul atrăgând astfel noi cumpărători.

Animația 2D rezolvă problema principală pe care o ridică animația 3D – „visual freedom”.

simpsons 2D

Animația 3D imită realitatea, ceea ce îl obligă pe animator să o respecte și să rămână cât mai apropiat de forma naturală a lucrurilor. Exagerările intenționate duc la deformări și se pot folosi limitat. Dacă încerci să aplici diverse tehnici 2D de expresivitate des folosite în 3D, nu numai că rezultatele sunt hilare, dar și pașii de realizare sunt mult prea complecși pentru a putea fi controlați.

simpsons 3D

În 2D desenele sunt mai expresive, posibilitățile de “exprimare” fiind nelimitate. În 2d întâlnești o dublă libertate de exprimare: prin „scenă” și prin „personaj”:

„Visual Freedom with the Scene”: Aspectul de desen animat al animației 2D permite modificări, exagerări și joaca nelimitată cu scena. Pentru simplul fapt că ne trimite la desene animate, mintea noastră acceptă mai ușor exagerările. Poți schimba culori, contururi, stiluri, pentru a obține anumite efecte. În 2D putem schimba de exemplu culorile decorului, fără a zăpăci privitorul.

„Visual Freedom with the Object”: Exagerarea expresiilor, gesturilor și reacțiilor personajelor în 2d este lejeră și controlabilă, limitată doar de imaginația desenatorului.

Pe de altă parte, in 3D sunt mai “ușor” de realizat filmele de acțiune – “mișcările de cameră” ample, schimbările de perspectivă șamd.

Din această cauză întâlnim des combinațiile dintre 2D și 3D: secvențe de acțiune în 3D și exprimarea stărilor, sentimentelor, ideilor în 2D, sau personajele în 2D și decorul realizat în 3D.

Astfel apare 2.5D, utilizată pentru crearea senzației de adâncime în 2D:

Un sfat pentru cei care aleg animația 2D: Creați o poveste cu adevărat interesantă și folosiți-i toate avantajele: exagerați, desenați linii îndrăznețe, introduce-ți elemente doodle, faceți tot ceea ce un film 3D nu poate, pentru a vă diferenția de competiție. De exemplu: https://vimeo.com/49092833

 

Surse imagini: http://www.wizmotions.com/2204/difference-between-2d-and-3d-animation-videos/

“Paperman” – Oscar winning animated short film – youtube.com

Blogger OnScreen 7 posts

No other information about this user.

No Comments

There are no comments in this article, be the first to comment!

Leave a Reply

*

* Comments first need to be approved to show in this post.