“Ce te face să îți pese?” se întreba retoric Facebook luna aceasta printr-o activare business-to-business la conferința SXSW 2017, dedicată tehnologiilor din media, film și muzică. De ce ți-ar păsa atât de tare de o postare încât să reacționezi cu un „like” „wow” sau „love” ? Răspunsul constă în eforturile brand-urilor de a oferi content video adaptat special telefonului mobil.
Publicitatea digitală crește mai repede decât ai spune „Zuckerberg”! Piața din SUA este pe un trend de creștere de cel puțin 16% anul acesta, ajungând la 83 de miliarde de dolari, fiind dominată în continuare de Facebook și Google. Secretul? Consumul de content video! Pe Facebook și subsidiarul acestuia, Instagram, consumul de content video a continuat să crească în ultimii ani, iar Snapchat promite să vină tare din urmă cu o creștere de 158% prezisă în următorul an. Totuși, va mai dura ceva timp până când Snapchat va prinde din urmă giganții de pe piață. Între timp, veniturile Twitter sunt prezise să scadă în următorul an.
Google și-a lansat aplicație Apple!
Uptime este o aplicație destinată iPhone pentru vizionarea clipurilor video de pe Youtube împreună cu prietenii. Momentan este în stadiu demo și este disponibilă numai în SUA, dar în curând vom putea urmări la ce video-uri se uită prietenii în timp real (cu ajutorul unui progress bar), ne vom putea da follow unii altora și vom putea viziona clipuri video împreună. Totul integrat într-un sistem de tip „timeline”, cum există pe Facebook. Să fie asta transformarea Youtube într-o platformă cu adevărat social?
Experiential marketing la SXSW
National Geographic și-a promovat noua serie Genius, transformând experimentele teoretice ale lui Einstein în simulări de realitate augmentată, realizate cu ajutorul Microsoft HoloLens. Însă nu s-au oprit acolo! Au creat o tablă digitală operată de un braț robotic ce desena fețele oamenilor utilizând formule matematice ale lui Einstein. Cine ar fi crezut că roboții pot avea un asemenea simț artistic?
HBO a construit o experiență escape room cu elemente de set design din serialele Game of Thrones, Veep și Silicon Valley, testată initial în campusuri universitare din SUA. Pentru că a avut succesul scontat, au mers cu ea și la SXSW, unde a generat și mai mult buzz. Disney și Fox au realizat și ei experiențe similare pentru Star Wars: Rogue One și Prison Break.
Dacă în anii precedenți experiențele VR erau focusul brand-urilor în încercarea de a capta atenția millennials (tinerii născuți în anii ’80-’90), anul acesta se pare că au ajuns în trend escape room-urile personalizate, datorită capacității acestora de viralizare în online: de la buzz-ul creat prin promovarea evenimentului, până la poze și filmulețe generate de participanți în online. Oamenii apreciază astfel de experiențe unice și bine gândite în offline, pe care apoi le distribuie prietenilor sau followerilor, generând buzz pentru marketeri. Asta nu înseamnă că VR-ul dispare, ci că experiențele conferite de această tehnologie vor trebui adaptate mai bine la platformele social media. Cum îi poți face pe ceilalți să vadă și să simtă ce simți tu?
Așadar, 2017 nu e un an care schimbă total paradigma în comunicare, în schimb e un an în care marketerii vor încerca din ce în ce mai mult să integreze noile tehnologii în framework-uri care știu deja că dau rezultate. Un lucru e cert: Viralul este în continuare la putere. Fie că e vorba de un filmuleț care poate fi urmărit de pe orice device, sau o activare interesantă de la un eveniment, brand-urile care vor ieși în față vor fi mereu cele care reușesc să genereze acele reacții “wow” și “love”, care duc automat la share-uri și comentarii.
No Comments